Onderscheidend!
Make The Next Step is een ambitieuze onderneming die vier kenmerken hanteert:
Persoonlijk, authentiek, vlot en stoer en dat zie je bijvoorbeeld terug in de communicatie en de projecten maar deze vier kernmerken worden ook voor ogen gehouden als er keuzes gemaakt moeten worden.
Persoonlijk
De projecten in Uganda worden persoonlijk begeleid door een coördinator van Make The Next Step, alle projecten hebben een gezicht.
Authentiek
Authentiek zijn is weten wat werkelijk belangrijk is en daar naar handelen: Daar heb ik mijn ideeën over maar mijn mening krijgt vorm door de input vanuit mijn samenwerkingspartners en de lokale mensen. Make The Next Step is eerlijk en open naar zichzelf en naar de mensen om zich heen; zowel in Uganda als naar donateurs en bedrijven.
Vlot
Door Nederlandse coördinatie en jarenlange management ervaring, wordt er efficiënt gewerkt en worden logische stappen het eerst gemaakt. Oftewel: eerst denken en dan doen.
Stoer
Make The Next Step begint klein maar wil in een paar jaar uitgroeien naar een middelgrote onderneming. Make The Next Step gelooft in grote, concrete dromen en laat zich niet van de wijs brengen als iemand zegt: Dat lukt je niet.
Ik verzin het niet
De problematiek in Uganda is divers en uiteraard heb ik ideeën hoe problemen kunnen worden aangepakt.
Maar zeg eens eerlijk: Als jij een probleem hebt, en iemand gaat je vertellen wat je “moet” doen om het probleem op te lossen… wat zou dat met je doen?
Of wat gebeurt er als iemand je zegt: ik weet wat je moet/kunt doen om gelukkiger te worden en hopla, je mag naar een workshop over geluk.
Het is niet aan ons om met oplossingen te komen die wij als oplossing zien en zo werkt Make The Next Step
De projecten en activiteiten zijn gericht op het genereren van inkomen zodat er geld is voor eten, educatie en medicatie.
En wat voor projecten en activiteiten dat zijn, ik ga het niet verzinnen maar sta open voor alle ideeën en plannen van de mensen daar.
En dan komt de manager in mij om de hoek kijken: ik werk, met input van lokale mensen, het plan en de begroting uit om helder te krijgen wat er voor nodig is om van a naar b te komen.
De verantwoordelijkheid ligt bij de lokale mensen
Ik denk mee, ik verbind, ik werk plannen uit, ik koppel personen aan elkaar en ik steek de handen uit de mouwen maar de verantwoordelijkheid van een activiteit of project ligt bij de lokale mensen zelf.
“het is jullie feestje”
Ik doe niets voor niets
Om te zorgen dat mensen een positief zelfbeeld houden of krijgen, doe ik niets cadeau.
Dat betekent dat er een pay it back element in zit: ofwel een deel van de investering ofwel een deel van de opbrengst wordt ’terugbetaald’ in een tijdsbestek van drie jaar aan Make the next step.
Zo kan er geld worden gespaard voor nieuwe activiteiten en projecten en worden de projecten drie jaar gemonitord, begeleid en waar nodig kan er tijdig worden bijgestuurd.
Payit forward
Als ik iemand help, wil ik dat diegene ook iets voor een ander gaat doen.
En dat hoeft niet altijd in de vorm van geld te zijn, maar het kan ook het investeren van tijd en energie zijn of het delen en overdragen van je kennis of talenten. Het is in ieder geval een groot gebaar naar en voor een ander.
Zo is de cirkel rond.
Lage kosten
Make The Next Step maakt bewuste keuzes om de kosten laag te houden: Zo heeft de organisatie geen kantoor of bedrijfspand, geen betaalde mensen in dienst en geen bedrijfsauto. Degene die de projecten coördineert ontvangt een vergoeding voor de daadwerkelijk gemaakte kosten zoals vliegticket en verblijf. Let wel: dit kan alleen als het saldo van Make The Next Step dat toe laat en is nooit meer dan 10% van het saldo.
Mee stappen
Altijd al een keer de handen uit de mouwen willen steken? Daadwerkelijk iets bijdragen aan mensen die het zo hard nodig hebben?
Maak een stoere stap en ga met me mee om een project te coördineren of een activiteit neer te zetten. (vermoedelijk vanaf 2021 weer mogelijk)